Doe het zelf impregneren van steen, hout en beton

Impregneren

Steen, hout en beton impregneren is tegenwoordig een fluitje van een cent. Impregneren is het binnendringen van bouwmaterialen met een andere stof om het waterdicht te maken. De techniek wordt veel gebruikt om gevels, beton en hout hydrofoob, waterdicht, schimmelwerend te maken, hout wordt hierdoor ook brandvertragend gemaakt.

Milieuvriendelijk

Voor  mij is het belangrijk dat de middelen die ik gebruik milieuvriendelijk zijn. Dus ik ben milieuvriendelijk hout steen en beton impregneermiddelopzoek gegaan naar vochtbestrijdingsmiddelen die mijn gevel, stoep, houten tuinmeubels en mijn schutting kunnen beschermen tegen regen en de afbraak en vervuiling (alg, schimmel, aangroei, etc) om maar niet te spreken van de afbraak die het aan het materiaal doet. Het is even zoeken maar dan heb je ook wat.

De zoektocht naar milieuvriendelijke impregneermiddelen

Na wat internet onderzoek kwam ik achter een webwinkel – gespecialiseerd in vochtbestrijding voor hout, beton en steen – dat een product verkocht dat op mijn lijf geschreven was. Een milieuvriendelijk impregneermiddel, transparant met een “natural look”. Bijna te mooi om waar te zijn.

impregneren hout, beton, steen

Na het gebruik van het bestelde Woodseal Pro had ik een verbluffend resultaat en was ik meteen verkocht. Ik snap niet dat niet iedereen dit meteen op het alle buiten materialen aanbrengt. Het is zo gepiept en het hout gaat meteen 10 jaar langer mee, wordt niet nat, komen geen algen meer op, is onderhoudsvrij, etc. En impregneren is nog eens heel makkelijk ook. Maar goed, je moet wel weten dat het bestaat.

Doe het zelf hout, steen en beton impregneren

Als je kan verven dan kan je ook je gevel, hout, betonvloeren, kelders en muren impregneren. Het impregneren is makkelijker dan het lijkt. Het impregneren zorgt voor een hydrofoob oppervlak en wordt ook wel sealen genoemd.

impregneren met kwas roller of hoge drukspuit

Je kan onder andere je gevel, terras of betonvloer / betonmuur impregneren én het is goedkoop als je het zelf doet. Met de juiste sealer worden gevels, metselwerk en betonnen vloeren en muren geheel waterdicht.

Impregneren met penetrerende impregneermiddelen wordt onder andere veel toegepast om:

  • keldermuren en keldervloeren waterdicht te maken
  • impregneren van dakpannen
  • gevels te impregneren/ waterafstotend te maken
  • betonvijvers te impregneren en waterdicht te maken
  • schuttingen te impregneren
  • steigerhout te impregneren
  • tuinhuisjes waterdicht te maken
  • eigenlijk alles van hout, beton en steen waterdicht en waterafstotend te maken

Impregneren doe je simpel in drie eenvoudige stappen:

Reinigen van het te behandelen oppervlak

reinigen van hout beton steen voor impregnerenVoor je gaat impregneren is het essentieel dat het te behandelen materiaal schoon en vrij van organische stoffen is. De sealer vult de micro gaatjes van het te behandelen materiaal zodat er geen vloeistof meer in kan trekken.

Impregneermiddel aanbrengen

Nu de basis schoon is, is het tijd om het impregneermiddel aan te brengen en te beginnen met het impregneren. Hout, steen en beton impregneren gaat op dezelfde methode.

Afhankelijk van de omvang van het materiaal gebruik je een kwast, verfroller of een lage drukspuit. Vul de lage drukspuit met het passende impregneermiddel en vernevel dit over het oppervlak. Let er hierbij op dat je nat over nat spuit om geen plekken over te slaan.

Het drogen

Na het aanbrengen

Als je klaar bent met het aanbrengen krijgt het materiaal een waterkerend oppervlak, zodat het water en andere vloeistoffen er niet meer in kunnen trekken en hechten. Dit heeft ook als voordeel dat organische materialen zoals schimmel, meeldauw, algen en mos zich niet meer zullen hechten. Deze organismen gebruiken namelijk de poriën van het materiaal om er voeding uit te halen en hun wortels in vast te maken. De ondergrond – of het nou steen, beton of hout is – wordt niet meer vies of groezelig. Impregneren is ook zeer aan te raden voor stoepen of een terras.

Hout, beton en steen impregneermiddelen die ik gebruik:

Hout, steen en beton waterdicht maken doe je zo!

Laat een reactie achter