Tandpasta maken

Tandpasta maken

zelf tandpasta maken is gezond en makkelijk. Het voordeel van zelf tandpasta maken is dat je zeker weet wat er allemaal inzit. In de meeste tandpasta zit fluor. Vroeger dachten ze dat fluor geen kwaad kon en goed voor je tanden was. Tegenwoordig weten we dat fluor vergif is en dat het heel slecht voor je is en vooral voor kinderen.

De basis voor dit tandpasta recept

Voor dit tandpasta recept gebruiken we de volgende ingredienten.tandpasta maken
30 gram kokosolie
10 gram zuiveringszout (baking soda)
5 druppels teatree oil
paar druppeltjes etherische olie naar smaak
fijn Keltisch zeezout naar smaak
3 gram xylitol (niet noodzakelijk maar wel heel gezond)

Om uw eigen specifieke tandpasta zelf te maken is kokosolie de ideale basis en dient als hoofd ingrediënt om te beginnen. Kokosolie is een onmisbaar ingrediënt gezien het feit dat het een karakteristiek, antibacterieel effect heeft. Kokosolie heeft bovendien een herstellen impact op de zere tanden en ontstoken tandvlees. Daarnaast is aangetoond dat kokosolie tandrot kan bedwingen.

Xylitol

Xylitol is een nice to have ingredient. Het is niet echt noodzakelijk om je eigen tandpasta te maken maar het is wel een goede toevoeging. Xylitol is de 2e natuurlijke zoetstof in de natuur. Xylitol geeft een zoete smaak maar de werking in je mond is heel anders dan gewone suiker. Gewone suiker zorgt ervoor dat de bacteriën in je mond snel kunnen eten en vermenigvuldigen. Hierbij scheiden ze stoffen af die tandbederf en tandplak veroorzaken. Xylitol daarentegen zorgt ervoor dat de bacterie die het eet niet meer kan metaboliseren en dus feitelijk van honger zal sterven. Het behoeft geen uitleg dat de toevoeging van xylitol extra bescherming biedt tegen allerlei soorten tandbederf.

Xylitol bestellen kan eenvoudig via bijvoorbeeld Bol.com

Het maken van de tandpasta.

Kokosolie smelt temperatuur ligt op 24 graden en zal meestal hard zijn als je het wilt gaan verwerken. Zelf gebruik ik een ijzeren schaal en een vork om het eerst wat zachter te maken. Dit doe ik door heet water in een soepbord te gooien en daar kortstondig de olie in de schaal in te zetten en te prakken todat deze boter zacht is. Let op dat je het niet helemaal laat smelten want dan zakt het zout naar de bodem.

Voeg de baking soda, de xylitol en het gemalen Keltische zout toe. Je kan het mengsel nu afmaken met de vork en goed prakken totdat alles goed gemengd is. Zelf maak iktandpasta maken met mixer minimaal 120 gram tandpasta wat het mengen geschikt maakt voor een klop machine. Het gebruik van een handmixer geeft een glad en luchtig resultaat.

zodra het gemixt is voeg je teatree olie en de etherische olie toe. De toevoeging van de smaak is redelijk gevoelig en zal je op smaak moeten doen. Zelf gebruik ik ongeveer 1 tot 2 druppels teatree en 0.5 tot 1 druppel etherische olie (afhankelijk van de smaak van de olie) per 10 gram tandpasta.

Zodra je tevreden bent over de texture en de smaak van je zelf gemaakte tandpasta kan je deze in potjes doen en gebruiken.

TIP: Laat de tandpasta niet in de zon staan want dan zal het smelten en zal het zout naar de bodem zakken. Bewaren op een koele plaats.

Laat een reactie achter