Oud Hollandse snert

Oud Hollandse snert recept

Oud Hollandse snert (erwtensoep) maken is een ongelooflijk makkelijk recept dat overheerlijk smaakt. Mijn moeder maakte het vaak in de winter en het is echt Hollands recept waar je niks meer aan hoeft te doen. Dit is een van de weinige internationale bekende gerechten die Nederland rijk is. Snert wordt gemaakt met varkensvlees maar er bestaan zijn ook recepten die vegetarisch zijn. Mijn schoonmoeder is vegetarisch en die maakt traditioneel altijd een pan heerlijke vegetarische snert als we Sinterklaas vieren. Haar vegetarische recept zal ik een andere keer opschrijven.

Voorbereiding

Snert maken doe je altijd een dag van tevoren omdat het moet indikken en weer opgewarmd moet worden om tot die volle prachtige smaakt te komen. De voorbereidingstijd is zo`n 20 minuten tot een half uur, de snert moet twee tot drie uur koken (ik doe eigenlijk altijd 3 uur dan weet je zeker dat het goed is). De snert is klaar als de spliterwten stuk gekookt zijn.

Ingrediënten oud Hollandse snert:

Deze ingrediënten zijn goed voor ongeveer 3 liter snert en afhankelijk van de eetlust goed voor zo`n 6 tot 10 mensen om te eten. Wat wel altijd opvalt, is dat de snert zo lekker is dat er vaak meer van wordt gegeten dan mensen op kunnen :-). Als je er 2 dagen van wilt eten dan zou ik wat meer maken voor de zekerheid. 2 keer zoveel maken is ook een goed idee want je kun snert gewoon invriezen en 1 keer maken is 2 keer eten mmmmm heerlijk.

Benodigdheden:

 • 500 gram spliterwten
 • 2 Varkenspoten of 1 hamschijf van 500 gram met bot (ook lekker is 1 varkens poot en een hamschijf van 250 gram dan zit er meer vlees in de snert want varkenspoten smaken heerlijk maar er zit vrijwel geen vlees aan)
 • 150 tot 200 gram zuurkoolspek aan een stuk met zoveel zwoerd als je kun vinden
 • 1 a 2 rookworsten (gebruik geen runderrookworst)
 • 2 flinke uien (zelf koop ik bio uien die zijn kleiner dus dan 3 uien)
 • Halve winterpeen
 • 2 flinke preien
 • 1 knolselderij
 • 1 bosje bladselderij
 • 2 aardappels
 • 2.5 literwater
 • peper en zout maar dat spreekt voor zich

 Tip: ook lekker is 1 varkenspoot en een hamschijf van 250 gram met bot zodat er wat meer vlees inzit maar dat is zeker niet noodzakelijk.

De bereiding van oud Hollandse snert:

Fase 1

 1. Zet de pan met water op en breng het aan de kook.
 2. Spoel de spliterwten schoon in een zeef onder de kraan. De erwten hoeven niet te weken.
 3. Stop de erwten en de varkenspoten of hamschijf in het kokende water.
 4. Breng opnieuw aan de kook en schuim af en toe af. Blijf afschuimen tot er bijna geen schuim meer bijkomt.
 5. Schil de aardappels en de knolselderij en snijd deze in dobbelsteentjes.
 6. Maak de halve winterpeen schoon en snij de peen doormidden en dan in plakjes zodat je halve maantjes krijgt.
 7. Snij de prei kruislings in zodat je kwasten krijgt, afspoelen en in plakjes
 8. Schil de uien en snipper deze grof
 9. Doe de groente nu in de pan en laat de snert met deksel zacht pruttelen tot de erwten stuk gekookt zijn (2 tot 3 uur)

Fase 2

 1. Zet het vuur uit.
 2. Haal nu het vlees uit de pan, verwijder de botten en het zwoerd, als dat nog aan het spek zit en pluk het met 2 vorken in reepjes. Aan varkenspoten zit vrijwel geen vlees dus die kun je weggooien.
 3. Doe het vlees terug in de pan.
 4. Snij de blaadjes van de gewassen bladselderij grof en voeg toe aan de snert.
 5. Op smaak brengen met peper en zout.

De rookworst kun je nu ook aan de snert toevoegen en laten verwarmen in de snert. Zelf verwarm ik ze het liefs 20 tot 30 minuten in water van 80 to 90 graden om zeker te weten dat ze gaar zijn. De gare worst stop je in de snert om uitdrogen te voorkomen. Laat de snert het liefst afkoelen zonder deksel en zo snel mogelijk. (in de winter als het vries kun je de snert ook met deksel buiten zetten om het koel proces zo snel mogelijk te laten verlopen.)

 Zodra de snert gekoeld is kun je porties maken om in te vriezen als je dat wilt. Snert is uitermate geschikt om in te vriezen dus als je meer maakt kun je volgende week nog een keer snert eten.

Dag 2 de snert is klaar

Verwarm de snert langzaam onder regelmatig roeren, zodat hij niet verbrand op de bodem. De rookworst verwarm je gewoon mee in de snert. Let op! De snert mag nu niet meer koken. Snij de worst aan tafel in plakjes of gooi de worst in plakjes in de snert.

 Tip: serveer er brood bij eventueel met katenspek een uitstekende combinatie.

 Hoe maak je oud Hollandse snert? Oud Hollandse snert maken doe je zo! Eet smakelijk!

 

Eén reactie

Laat een reactie achter