Tiramisu recept

Tiramisu maken

Tiramisu zelf maken is natuurlijk het aller lekkerste. Ik heb erg lang gezocht naar de perfecte Tiramisù verhoudingen. Met dit Tiramisu recept maak je iedereen blij.

Mijn eerste ontmoeting met de Tiramisu was toen ik een jaar of 14 was (een jaar of 4 geleden) en sinds die dag is het nog een van mijn lekkerste en meest gemaakte desserts.

Je zal blij verrast zijn als je eenmaal weet hoe makkelijk het is om zelf Tiramisu te maken.

Geschiedenis Tiramisu

Tiramisu komt uit Italië en betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’, wat geïnterpreteerd zou kunnen worden als ‘maak me blij’. Het is een relatief modern gerecht en staat pas sinds 1980 in de Italiaanse woordenboeken.

Legendes rond Tiramisu

Er zijn een groot aantal legendes rond tiramisu. Een daarvan is dat de tiramisu aan het eind van de zestiende eeuw speciaal uitgevonden zou zijn voor het bezoek van de graaf van Toscane Cosimo III de Medici aan Wenen dit was om goede impressie bij hem achter te laten zodat hij een goede herinnering aan Wenen zou overhouden.

Kenmerken Tiramisu

De kenmerkende tiramisu smaak komt door de combinatie van de ingrediënten. Tiramisu wordt in verschillende lagen opgebouwd. Op de bodem de lange vingers, verzadigd met sterke koffie en alcoholische drank (van origine Marsala wijn).

De laag op het biscuit wordt gemaakt van een mengsel met mascarpone, geklopte eigeel met suiker en opgeklopt eiwit. Deze laag wordt helemaal bedekt met cacaopoeder.

Tiramisu recept voor 8 personen

Tiramisu ingrediënten

tiramisu ingredienten, tiramisu maken, tiramisu recept, tiramisu maken doe je zo500 g mascarpone
5 Eieren
5 eetlepels kristalsuiker
40 Lange vingers
2 kopjes sterke koffie
Cacao
Amaretto (of Rum, Cognac, Advocaat, Whisky, Grand Marnier, Tia Maria) naar smaak

Veel voegen teveel suiker toe aan hun Tiramisu recept. Zelf houd ik daar niet zo van omdat het de rest van de smaken overheerst waardoor je tanden al krom trekken voordat je een hap genomen heb.

Voorbereiding Tiramisu

 1. Zelf gebruik ik het liefst een staafmixer bij dit recept.
  Begin met het splitsen van de eieren.
 2. Klop de eidooiers met 2 eetlepels kristalsuiker tot het bleek uit slaat en het er luchtig uit gaat zien.
 3. Meng de mascarpone er goed door
 4. Klop daarna het eiwit met 3 eetlepels suiker 5 tot 10 minuten, het eiwit is goed geklopt als je de kom kan omdraaien zonder dat het er uit valt.
 5. Schep het eiwit rustig met een lepel door het mengsel van eigeel en mascarpone, dan verliest de Tiramisu zijn luchtigheid niet.

Tiramisu maken

 1. Meng nu de sterke koffie en de amaretto naar smaak in een diep bord. leg de lange vinger in de koffie draai hem om en haal hem er uit, wacht niet te lang want dan word het koekje te sompig.
 2. Beleg de bodem van de schaal die je wilt gebruiken met de geweekte lange vingers. Bedek de helft van de lange vingers met de helft van het mascarpone mengsel.
 3. Leg een tweede laag lange vingers op het mengsel
 4. Breng nog een laag mascarpone aan.
 5. laat de tiramisu 1,5 tot 2 uurtjes rusten in de koelkast.
 6. Vlak voor het opdienen word de cacao over de Tiramisu gestrooid en dan is hij klaar om geserveerd te worden

Eet smakelijk en pas op voor je vingers 🙂