Tuinkussens waterdicht maken

Na het succes met het waterdicht maken van mijn tuinhout, stenen terras en mijn jas waterdicht maken ben ik nu aangekomen bij mijn tuinkussens.

Tuinkussens waterdicht maken is iets wat veel mensen vergeten (of ben ik de enige :-). Maar we kennen allemaal de onverwachte regenbui die de tuinkussens totaal doorweekt maakt. Het vervelende is, dat je ze niet kan opbergen of erop kan zitten tot de tuinkussens weer volledig droog zijn.

Dit heb ik zelf regelmatig gehad terwijl dit niet nodig is, want met een waterafstotende spray is dit eenvoudig en snel op te lossen. Na het succes van het waterdicht maken van mijn jas en schoenen, ga ik nu de tuinkussens waterdicht en waterafstotend maken met Texseal Pro.

Tuinkussens waterdicht maken met waterafstotende spray

Tuinkussens waterdicht maken, textiel impregneermiddelMet het waterdicht maken van je tuinkussens maak je de kussens niet alleen waterdicht maar ook vuilwerend én zijn de kussen beter beschermd tegen UV straling. Dit geeft dus een 3 in 1 werking en dat is een win-win situatie.

Het hele proces om de tuinkussen in te spuiten, duurde slechts een paar minuten met vervolgens een uur of 2 droogtijd. Hierna waren de kussens klaar voor de regen. Als ze nu nat worden loopt het water er in parels vanaf, in plaats van er direct intrekken. Plus de tuinkussen zijn nog eens makkelijker te reinigen ook. Je kan ze gewoon afnemen met een natte doek of spons, waarbij het vuil ervan komt zonder in het textiel te trekken.

Voordelen tuinkussens impregneren met waterafstotende spray

Wat mij opvalt na het waterdicht maken van de tuinkussens zijn de volgende eigenschappen. (De bescherming tegen UV straling kan ik volgend jaar pas verifiëren, maar aangezien de overige eigenschappen duidelijk waar zijn, heb ik geen reden om daaraan te twijfelen).

Na het behandelen van de tuinkussens vallen de volgende eigenschappen duidelijk op.

 • Waterafstotend
 • Waterdicht
 • Vuilwerend
 • Bescherming tegen UV straling
 • Geeft geen wijzigingen aan het oppervlak
 • Niet voelbaar
 • Makkelijk reinigbaar

Hoe weet je of je de tuinkussens waterdicht moet maken

Je kunt zien of de tuinkussen waterdicht gemaakt moeten worden (als je het al niet weet) door er een paar druppels water op te gooien. Blijven de druppels in parels liggen of wordt het kussen donkerder van kleur. Als het water doordringt en het textiel donkerder word,t dan zijn de tuinkussens niet waterdicht.

Tuinkussens waterdicht maken, textiel impregneermiddel
Parelende effect op de waterdichte tuinkussens is duidelijk te zien

Wat heb je nodig om tuinkussen waterdicht te maken?

 • Tuinkussens en/of gewone kussens of een parasol of elke andere textiel of stof voor buiten gebruik. Je kan met nano textiel impregneermiddel namelijk ook je zonwering behandelen.
 • Nano waterafstotende spray (ik gebruik hiervoor Texseal Pro van GreenSeal solutions. Die kan je online bestellen bij o.a. 123vochtbestrijding.nl

Tuinkussen waterdicht maken stappenplan

 1. tuinkussen waterdicht maken, textiel impregneermiddel, nano impregneermiddelLeg de kussens op een stuk karton ter bescherming van over spray.
 2. Spuit het volledige oppervlak van de tuinkussens in met het textiel impregneermiddel. Houd de spray op zo’n 15 centimeter afstand. Zorg ervoor dat de spray nat op nat wordt aangebracht. Breng niet teveel aan. De stof hoeft niet verzadigd te worden, maar zorg er wel voor dat het gelijkmatig aangebracht is.
 3. Behandel beide kanten van de kussen en laat ze goed drogen. Ik raad aan de kussens 2 keer te behandelen dit geeft een optimaal resultaat en volgens mij blijft het dan langer aanwezig.

Het eindresultaat is niets minder dan geweldig. Je kan duidelijk zien dat het water niet meer in de kussen trekt, maar er in parels op blijft liggen of ervan afloopt. Dit is perfect! als er nu water op de tuinkussens en buitenkussens valt, worden ze niet meer nat. Het water dat op de kussen blijft liggen kan ik er gewoon met een borstel van vegen.

Conclusie

Mijn tuinkussens waterdicht maken had ik veel eerder moeten doen. Het waterdicht maken van textiel is een echte innovatie met brilliant eindresultaat. Een echte aanrader voor iedereen die geen natte kussen wil en na impregneren nu ook nog eens schoon blijven ook.