Oliebollen

Oliebollen maken

Hoe maak je lekkere en luchtige oliebollen Oliebollen maken valt zonder het juiste oliebollen recept niet mee maar als je dit oliebollen recept eenmaal onder de knie hebt dan heb je daar nog jaren plezier van. Je kan natuurlijk oliebollenmeel kopen van bijvoorbeeld Koopmans (wat op zich de makkelijkste manier is om snel een paar oliebollen te maken) Maar het zijn zeker niet de lekkerste oliebollen.

Het lekkerste oliebol recept

Na veel oliebol recepten uitgeprobeerd te hebben zijn wij uitgekomen op onderstaand recept. Als je wilt bepalen hoeveel oliebollenbeslag je moet maken kan je ongeveer van de volgende stelregel uitgaan. 1 oliebol weegt tussen de 85 en de 95 gram. De oliebol ingrediënten, inclusief water en bier is het totaal gewicht van het oliebollendeeg. Op deze manier kan je gemakkelijk uitrekenen hoeveel oliebollenbeslag je nodig hebt om de juiste hoeveelheid oliebollen te maken.

Dit oliebollen recept is ongeveer voor zo`n 25 tot 30 lekkere oliebollen. Zelf oliebollen maken kost ongeveer € 0.26 cent per bol en de tijd die je erin steekt.

Ingedienten voor het maken van de lekkerste oliebollen:

 • 1000 gram tarwebloem (patent)
 • 300 ml oud bier (1 flesje)
 • 700 ml lauw water
 • 20 gram zout
 • 50 gram suiker
 • 80 gram verse gist (of 17,5 gram droge gist)
 • 2 gram kaneel
 • paar druppels citroensap (8/10)
 • 250 gram rozijnen en krenten
 • 100 gram verse appelstukjes (goudrenetten)
 • arachideolie (ongebruikte olie)
 • Poedersuiker

Het maken en de bereiding van de oliebollen:

Voor het maken van de oliebollen is het van belang dat je het goed voorbereid.

 1. Wel de rozijnen en/of krenten minimaal een uur in rum (of lauw water). Hoe langer hoe beter. je kan het ook 1 dag laten wellen
 2. laat de rozijnen en krenten goed uitlekken
 3. Meng nu het lauwe water met het bruine bier (zorg dat het water met het bier lauw is anders werkt de gist niet goed)
 4. Meng het gist erdoor totdat het goed opgenomen is en laat 10 minuten op een warme plek staan
 5. voeg nu de bloem toe en meng tot een mooi beslag (niet te lang)
 6. Voeg nu de krenten/ rozijnen, het kaneel, de suiker het zout en de stukjes appel en de druppeltjes citroensap toe.
 7. Nu het oliebollen beslag gemengd is gooi je het in de emmer (als je het daar niet in gemengd heb) en dek hem af met een vochtige theedoek.
 8. De emmer moet op een tochtvrije warme plek staan anders rijst het beslag niet. Het rijzen duurt ongeveer 45 minuten. Het beslag is klaar als het ongeveer twee derde van de emmer gevuld heeft. Mocht het rijzen door een te lage omgevingswarmte niet goed gaan dan kan je de emmer in warm water zetten. Indien het oliebollen beslag bijna over de emmer komt dan kan je het beslag tot 2 derde van de emmer terug brengen door hem een paar keer op de grond te laten valen vanaf zo`n 10 centimeter hoogte.

Het bakken van de oliebollen

Zodra het deeg klaar is kan je beginnen met het bakken. Arachideolie heeft als voordeel dat meer hitte kan hebben als zonnebloem olie en dus minder snel verbrand. Als je een frituurpan gebruikt om de oliebollen te maken dan kan je die voorverwarmen op 190 graden. Oliebollen worden gebakken tussen de 180 en 190 graden.

Oliebollen moeten ongeveer 6 tot 8 minuten gebakken worden. Bak niet teveel oliebollen tegelijk anders koelt het vet te snel af en krijg je kleffe bollen! Laat de gemaakte oliebollen goed uitlekken op keukenpapier leg ze in een schaal poedersuiker er overheen en eet smakkelijk

Oliebollen bakken tips:
 • Gebruik de grootse ijsschep van het type waar je in moet knijpen voor bollen van ongeveer 90 gram. 2 lepels kan natuurlijk ook maar werkt toch minder prettig.
 • doop na iedere bol je ijsschep kort in de hete olie om de oliebollen makkelijk van de ijsschep af te laten glijden
 • maak alles wat met het oliebollenbeslag  in aanraking komt direct schoon anders moet je het eraf bikken!
 • zorg dat het vet altijd op de juiste temparatuur is (geen hoekjes afsteken hier:-)

Het gevaar van zelf oliebollen maken is dat dit olliebollenrecept zo lekker is dat je het ieder jaar moet doen 🙂

Laat een reactie achter